Self-check EET 2.0

Týká se mě EET 2.0? Self-check pro podnikatele a dodavatele softwaru

Dotazník

Odpovězte ano / ne / nevím. Výsledek se zobrazí hned, bez registrace.

  1. Vyvíjíte nebo prodáváte software, který přijímá platby (pokladna, rezervace, fakturace)?

    Odpovězte „ano“, pokud jste dodavatel pokladního, rezervačního nebo fakturačního systému pro jiné podnikatele. Pokud software jen používáte ve své firmě, odpovězte „ne“.

  2. Používají váš software zákazníci k přijímání plateb při osobním kontaktu (na prodejně, u pultu, v terénu)?

    Evidují se kontaktní platby – hotovost, karta, QR platba, stravenky a další. Platby na dálku (online platební brána, převod na fakturu bez osobního kontaktu) se zpravidla neevidují.

  3. Máte už ve svém softwaru napojení na rozhraní EET 2.0 včetně práce s certifikáty a vyzkoušené v testovacím prostředí Playground?

    Finanční správa zveřejnila pro vývojáře SOAP rozhraní (WSDL a XML schéma), certifikační politiku CA EET a testovací prostředí Playground (od 1. 7. 2026). Data se posílají online v reálném čase.

  4. Přijímáte od zákazníků platby při osobním kontaktu – hotově, kartou, QR kódem, stravenkou nebo poukazem?

    EET 2.0 se týká všech kontaktních plateb bez ohledu na způsob úhrady, tedy i karet a QR plateb. Platby přes online platební bránu nebo převodem na fakturu bez osobního kontaktu se zpravidla neevidují.

  5. Je vaše organizace stát, obec, příspěvková organizace, banka nebo pojišťovna?

    Zákon č. 180/2026 Sb. tyto subjekty z evidence tržeb vyjímá (§ 11). Běžná firma nebo živnostník odpoví „ne“.

  6. Pochází vaše tržby jen z činností, které zákon vyjímá – například pravidelná hromadná doprava, dodávky energií, hazardní hry, prodejní automaty nebo provoz veřejných toalet?

    Jde o věcné výjimky podle § 12 a § 13 zákona. Výjimka se týká konkrétní tržby, ne celé firmy. Pokud máte i jiné kontaktní tržby, odpovězte „ne“.

  7. Podnikáte jako fyzická osoba (OSVČ, živnostník)?

    Režim EET OFF mohou využít jen fyzické osoby. Společnost s ručením omezeným (s.r.o.) ani jiná právnická osoba jej využít nemůže.

  8. Jste v 1. pásmu paušálního režimu?

    Paušální režim je zjednodušený způsob placení daně z příjmů, sociálního a zdravotního pojištění jednou měsíční platbou. Má tři pásma podle výše a druhu příjmů.

  9. Byly vaše příjmy z podnikání za předchozí rok nejvýše 1 000 000 Kč?

    Limit 1 000 000 Kč je podmínkou režimu EET OFF podle Finanční správy. Nižší limity uváděné v některých médiích oficiální zdroj nepotvrzuje.

Komu se EET 2.0 týká

Evidovat tržby musí poplatníci daně z příjmů (fyzické i právnické osoby) s příjmy z podnikání, kteří přijímají platby při osobním kontaktu se zákazníkem. Nerozhoduje, jestli zákazník platí hotově, kartou, QR kódem nebo stravenkou.

Platby na dálku – online platební brána nebo převod na fakturu bez osobního kontaktu – se zpravidla neevidují. Zákon obsahuje výjimky pro vybrané subjekty (např. stát, obce, banky) a činnosti (např. pravidelná hromadná doprava, prodejní automaty).

Režim EET OFF mohou využít jen fyzické osoby v 1. pásmu paušálního režimu s příjmy do 1 000 000 Kč za předchozí rok. Společnost s ručením omezeným ho využít nemůže.

Dodavatelé softwaru evidenci přímo nemusí, ale jejich zákazníci ji od 1. 1. 2027 potřebují. Software proto musí umět komunikovat s rozhraním Finanční správy (SOAP, certifikáty) a ošetřit výpadek spojení – data je pak nutné doposlat nejpozději do 48 hodin.

Časté otázky

Od kdy platí EET 2.0?

Zákon č. 180/2026 Sb. je účinný od 1. 1. 2027; v lednu 2027 poběží evidence v pilotním režimu. Certifikáty lze generovat v portálu MOJE daně od 1. 11. 2026 a bezplatná aplikace MOJE eet startuje 1. 12. 2026.

Musím evidovat platby kartou?

Ano, evidují se všechny kontaktní platby bez ohledu na způsob úhrady, tedy i karty a QR platby. Neevidují se zpravidla platby na dálku, například přes online platební bránu.

Musím tisknout účtenky?

Ne, účtenky podle informací Finanční správy tisknout nemusíte. Neevidují se ani položky zboží a sazby DPH.

Je výsledek self-checku závazný?

Ne, jde o orientační nástroj, ne o právní radu. Výsledek vám pomůže zorientovat se; konkrétní situaci doporučujeme ověřit u Finanční správy nebo daňového poradce.

Chcete výsledek probrat?

Na konzultaci projdeme vaši situaci a navrhneme další kroky.